dijous, 27 de desembre del 2007

La Font Tarda


3. La Fontarda i els barrancs de la zona del castell d’Alfàndec.


1. La Fontarda
2. Barranc de Martí o de la Fontarda
3. Els Clots 4. Barranc de Cardona
5. Barranc del Raboser
6. Assut de Tavernes
La Fontarda és una surgència situada a la dreta del barranc de Barx, a la falda del Racó de la Simeta, just en la divisòria dels termes municipals de Simat i Benifairó, que roman activa una gran part de l'any. Al costat de la font existeixen uns motors que trauen aigua del naixement i omplin unes basses per regar els camps del voltant.
Es pot arribar a través d'un camí situat a l'esquerra de la carretera Simat-Barx, poc després de passar el desviament que ens condueix fins als Brolls del riu Vaca i abans d'iniciar la pujada de Barx. Per aquest camí, a uns 1600 m entre camps de tarongers, s'arriba al Barranc de Martí. Just a l'esquerra del camí, i després de baixar uns escalons es troba la font.

Fig. 3.1. Naixement de la Fontarda.
Les aigües que naixen de la Fontarda són conduïdes pel barranc de Martí (barranc de la Fontarda) cap als Clots de l’horta de Benifairó on s’afegeixen a les que porta el barranc de Cardona.
Els Clots tenen un origen bastant recent. Abans l’horta estava tota plantada de tarongers, però com que és molt freda, les taronges es gelaven sovint, i el conreu no n’era rendible. Això va fer que molts propietaris buidaren la terra dels seus camps i la vengueren per omplir els nous bancals (arrabassades) que es feien a les faldes de les muntanyes del mateix terme o d’altres. L’aigua de la pluja va acabar omplint-los d’aigua.

Fig. 3.2. Els Clots de l’horta de Benifairó
Des dels Clots, travessant el terme de Benifairó, les aigües s’uneixen amb les del barranc del Raboser (barranc del Castell) i formen un dels afluents que posteriorment desemboca al marge dret del riu Vaca. Des d’ací podem apreciar un primer plànol del castell d’Alfàndec, antigament centre protector i recaptador dels impostos dels habitants d’aquesta Vall. A principis del segle XIII aquest castell donà nom a tota la zona.

Fig. 3.3. Barranc del Castell, castell d’Alfàndec al fons.

Fig. 3.4. La unió del barranc de la Fontarda (a l’esquerra) amb el barranc del Castell (a la dreta).