dijous, 4 de març del 2010

Intervenció arquitectònica i arqueològica a La Xara

Fonts contrastades confirmen que hi ha un document d´autorització intervenció arqueològica a La Xara, que emet la Direcció General de Patrimoni (Conselleria de Cultura), qui és la que té la competència per a fer-ho. La Conselleria passa còpia d´aquesta autorització a l´Ajuntament, que no té res a dir en aquest cas. Quan hi ha una autorització d´intervenció arqueològica la decisió sempre és de la Conselleria. Ara bé, una vegada la intervenció es converteix en obra o actuació, han de demanar permís o llicència d´obres a l´Ajuntament.
En quan a l´autorització d´intervenció arqueològica, la Conselleria diu:
INTERESSATS: Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià
Fernando Cotino Villa (tècnic arqueòleg)

  • 27-11-2009: es presenta a la Direcció Territorial de Cultura de València, el Projecte d´intervenció arqueològica a l´Ermita de Santa Anna, dins del Terme Municipal de Simat de la Valldigna, amb la finalitat de donar-li curs a l´autorització
  • 3-12-2009: s´emet informe tècnic per la Unitat d´Inspecció del Patrimoni Artístic, informe que proposa autoritzar l´actuació en qüestió.
  • La sol.licitut de permís ve motivada per trobar-se l´immoble dins l´entorn del Monestir de Valldigna, ja que la delimitació i normativa de protecció està recollida a les Normes Subsidiàries Municipals de Simat de la Valldigna
  • La intervenció arqueològica (resolta per Conselleria) contempla la realització de cates murals amb l´objectiu de recollir dades per a la posterior integració de les mateixes al projecte de restauració de la ermita, a un dels paràmetres de l´edifici, concretament el de la qibla, objecte d´una anterior restauració a la que es va tapiar els vans i s´eliminaren elements simbòlics evocadors de la tradició islàmica. La intervenció consistirà fundamentalment a la descripció de les fàbriques de l´edifici.
  • El projecte no contempla tocar els paviments, però el projecte d´excavació arqueològica veu la possibilitat de tindre que executar alguna actuació puntual, reforços de pilars... Al cas de duur endavant alguna intervenció arqueològica, la metodologia a aplicar serà el mètode d´excavació seqüencial o mètode "Harris".
  • Segons l´establert a l´article 64.2 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià, els materials trobats amb motiu de les excavacions arqueològiques, es depositaran al museu o institució que determine l´administració (Museu Arqueològic de Gandia).