dijous, 27 de desembre del 2007

Introducció: VALLDIGNA


1. Introducció
La comarca històrica de la Valldigna es troba situada entre la ribera del Xúquer i l’Horta de Gandia-Oliva. El pas del Portitxol la separa d’Alzira i el pla d’Aigües Vives i dóna pas a aquesta vall orientada de ponent a llevant i envoltada de muntanyes: al nord la Serra de les Agulles (uns 500 m d’altitud), i al sud el Toro (uns 600 m), el tossal del Cocodril, el Buixcarró i el Mondúver, que supera els 800 m. Per l’est queda oberta una gran porta a la mar Mediterrània.

Fig. 1.1. La Valldigna.
Les localitats que integren actualment la comarca històrica de la Valldigna són: Tavernes, Benifairó, Simat i Barx. Aquesta última, encara que s’ubica en una altra vall que la separa de les tres anteriors, pertanyia també a les possessions del Monestir de Santa Maria de la Valldigna, motiu pel qual s’explica l’aglutinament territorial d’aquestos municipis.
Tavernes: Població d’aproximadament 17.000 habitants, amb un terme municipal de 49,2 Km2 i a una altura de 15 m sobre el nivell del mar. Està situada al nord-est de la Vall, als peus de la Serra de les Agulles (muntanya de les Creus) i enfront del massís del Mondúver (l’Ombria). A l’oest limita amb Benifairó i a l’est, a la plana costanera, amb la platja de Tavernes. Aquesta plana forma una llenca de terreny des de la costa fins a la carretera nacional, d’una amplària de 2,5 a 3 km i una llargària màxima d’uns 8 km.


Benifairó: Població d’aproximadament uns 1.700 habitants, amb un terme municipal de 20,1 Km2, distribuïts a parts semblants entre muntanya i pla, i una altura de 40 m sobre el nivell del mar. Està situada al centre de la Vall, entre la Serra de les Agulles (muntanya de les Creus) i el massís del Mondúver (l’Ombria). Limita per l’oest amb Simat i per l’est amb Tavernes. Benifairó forma part de la conca del riu Vaca.

Simat: Població d’aproximadament uns 3.300 habitants, amb un terme municipal de 38,5 Km2, distribuït a parts semblants entre muntanya i pla, i a una altura de 45 m sobre el nivell del mar. Està situada al sud-oest de la Vall, envoltada pel massís del Toro i el massís del Mondúver. Limita per l’est amb Benifairó i pel sud amb Barx. A Simat podem trobar les fonts del naixement del riu Vaca.

Barx: Població d’aproximadament uns 1.500 habitants, amb un terme municipal de 16,3 Km2, situada en una vall entre el massís del Mondúver i la serra del Buixcarró, a una altura de 350 m sobre el nivell del mar. Al nord limita amb el terme de Simat.